Så här kan du ringa gratis
– En guide

Att kunna ringa gratis via internet är en relativt ny funktion, men en mycket uppskattad sådan. Det var inte längesedan man var tvungen att betala för varenda minut av varje samtal och speciellt de som utgick till andra länder. Men utvecklingen går fort och nu kan i princip alla ringa via internet inom Europa, och många fall även över hela världen. Här förklarar vi hur det går till.

Ring gratis – Två olika alternativ

Den som har en smartphone och har laddat ner nedanstående appar eller har ett mobilabonnemang med fria samtal kan ringa gratis. Det senare alternativet, fria samtal, var mycket populärt för några års sedan men nu har smartphones och appar blivit mer populärt eftersom samtal och meddelande automatiskt blir gratis eftersom de skickas via internet.

  • Mobilabonnemang med fria samtal
  • Smartphone med samtalsappar
Person använder sin smartphone

Ring gratis online

Du kan ringa via internet genom appar (se exempel nedan) som enbart fungerar med en internetuppkoppling. Med internetuppkoppling syftar man både på wifi och 3G-, 4G- och 5Gnät. Annars kan det vara så att vanliga samtal, som sker via mobilens egen telefontjänst, inte är gratis. Däremot så kan man aktivera wifi-samtal för de flesta smartphones, däribland iPhone (iPhone 5c eller senare) och Samsungs senare modeller.

Ring gratis via app – Samtalsappar

På samtliga samtalsappar som är listade här under kan du chatta, skicka bilder och videos, ringa vanliga samtal och videosamtal gratis om du är uppkopplade på wifi. Det kan tillkomma små kostnader om du använder de med annan internetuppkoppling.

Ringa gratis till utlandet – Med fri surf inom EU

Om du har en smartphone och ringer via mobilnät kommer det att vara gratis. EU har nämligen bestämt att det ska vara fri surf inom hela EU, oavsett vilket land du kommer ifrån och vilken operatör du har (så länge du har en mobil som kan koppla upp sig på internet). Du kommer i princip ha samma surfmängd i ditt hemland som i ett annat EU-land, det kan däremot skilja sig lite. Om du exempelvis har obegränsad surf i ditt hemland kanske du får 26GB utomlands. Du kan läsa mer om hur det fungerar med surf inom EU hos Europa.eu.

* Detta gäller i regel så länge du befinner dig mer i ditt hemland än utomlands.

Från och till vilka länder kan man ringa gratis?

Det beror helt och hållet på hur och var du ringer, men ringer du med en samtalsapp (ex. Skype eller Messenger) när du är ansluten till wifi är det gratis oavsett varifrån du ringer. Och ringer du inom EU är det också gratis. När du däremot befinner dig utanför EU och inte har tillgång till wifi men vill ändå ringa ett samtal kan det bli kostsamt. Läs mer om vilka abonnemang som är bäst för den som ofta befinner sig eller ringer till utlandet under Mobilabonnemang – Utomlands.

Ringa utanför EU

Den som själv befinner sig utanför EU eller vill ringa någon annan som gör det bör ringa när man är ansluten till wifi om man vill ringa gratis. Om det däremot inte är möjligt kan det kosta lite, och vem är det då som står för kostnaden?

Den som befinner sig i Sverige

  • Och ringer till en person med svenskt nummer utomlands står inte för kostnaden

  • Och ringer till en person med utländskt nummer står för kostnaden

  • Och mottar samtal från annat land står inte för kostnaden

Den som befinner sig utomlands

  • Och mottar samtal från Sverige står för kostnaden om hen har svenskt nummer

  • Och ringer till Sverige står för kostnaden

Person använder sin smartphone

Ringa från datorn

Nu förtiden kan de flesta även ringa från datorn, åtminstone via tjänster som Skype, Messenger eller liknande. Sedan pandemin bröt ut har det även tillkommit fler videosamtalstjänster såsom Zoom, Google Teams och Google Hangout Meets. Dessutom så kan man även ringa via Facetime och vanliga samtal på en Mac dator och Windowsdatorer erbjuder också liknande tjänster.

Senior använder sin smartphone

Videosamtals tjänster på datorn

På följande tjänster kan du ringa videosamtal eller vanliga röstsamtal antingen genom att installera eller synka en sådan funktion till din dator eller genom att inte ansluta med video helt enkelt. Om man vill kunna ringa vanliga röstsamtal kan man göra det via Apples Mac datorer om man synkar Iphone mobilsamtal eller via en PC om du har den senaste Microsoft Windows uppdateringen Windows 10.

Ringa gratis från datorn

Om du ringer via någon av ovanstående tjänster är samtalen gratis så länge du har en wifi-anslutning, vilket de flesta har och använder sig av. Skulle du däremot surfa via internetdelning från din telefon gäller samma priser som för din mobila surf.