Välja rätt smartphone

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Välja rätt smartphone och ringa billigt

Utbudet av smartphones är väldigt stort och med jämna mellanrum kommer det ut nya modeller från ett stort antal olika telefontillverkare. Många av dem har väldigt liknande specifikationer och operativsystem. Detta är ofta frustrerande och det är inte alltid så lätt att veta hur du ska välja rätt smartphone kunna ringa billigt med den.

Välja rätt smartphone för dina behov

Ute på marknaden kan du nu för tiden hitta hundratals olika smartphones från mer än 10 olika tillverkare av smartphones. Skillnaderna i pris är ofta väldigt stora och för det mesta är det inte lätt att förstå vad skillnaden är mellan en telefon för 3000 kr och en på runt 10 000 kr. Men det går att dela in detta prisspann olika grupper:

 • Budget smartphone
 • Flaggskepp smartphone
 • Apple iPhone

Så vad skiljer sig mellan dessa olika slags smartphones?

 • Bara för en smartphone kallas för budget smartphone betyder det verkligen inte att telefonen är av dåligt kvalitet eller tillverkad av en okänd mobiltillverkare. Det betyder vanligtvis till exempel att den inte har den snabbaste processorn, bästa grafik, bästa skärm med mera.
 • Flaggskepp smartphone betyder att en smartphone har de senaste komponenterna tillgängliga på marknaden. Det betyder ofta stora skärmar med riktig bra kvalitet, snabba processorer, bra grafik, trådlös laddning, hög säkerhet stort minne, avancerade kameror med mera. Flaggskepp smartphones tillverkas både av de mest kända tillverkarna, liksom mindre aktörer på marknaden.
 • Apple iPhone skiljer sig frän de allra flesta andra smartphones på marknaden, då denna bland annat har ett helt eget operativsystem som inte finns på andra telefoner. iPhone, oavsett vilken modell befinner sig i de dyraste prisklasserna och den senaste iPhone toppmodell kostar en bra bit över 10 000 kr.

Välja rätt smartphone – vilka tillverkare finns det

De allra flesta tillverkare av smartphones kommer från Asien och de flesta av dem använder sig av komponenter från samma tillverkare. De allra flesta av dem använder Android som operativsystem. De allra flesta av dem har sedan lagt ett eget UI (användargränssnitt) ovanpå Android för att göra sina telefoner unika. Både operativsystem och användargränssnitt uppdateras med jämna mellanrum, men de olika tillverkarna gör det vid olika tidpunkter om alls.

Vissa märken ger bättre service än andra och går att köpa i affärer i Sverige. De mer kända märkena säljs hos mobiloperatörer i Sverige vilka även erbjuder mobiltelefon med abonnemang. Andra märken går bara att köpa online antingen från företagens egna sajter, eller från online affärer runt omkring i Asien.

Vilka är några av de mest kända tillverkarna:

 • Samsung
 • LG
 • Huawei
 • One Plus
 • Xiaomi
 • Meizu

Välj rätt smartphone och var prismedveten

Många av dessa smartphones är ganska okända i Sverige och stora delar av övriga världen. Men du ska veta att väldigt många av dessa säljer större volymer i hela världen än de märken som vi vanligtvis känner till liksom Samsung och LG. Priserna är betydligt billigare, då de inte är så välkända och deras huvudsakliga marknader inte är Västvärlden. Men kvaliteten och komponenterna håller samma kvalitet och kommer från det mesta från samma tillverkare som mer kända telefontillverkare använder sig av. Så en Samsung eller LG smartphone håller troligtvis inte bättre kvalitet än några av de andra Asiatiska märkena, det enda är att garanti och support för dessa märken går att hitta över hela världen och inte bara i Asien.

 

Samma applikationer

Nästan oavsett vilken smartphone som du vill köpa och från vilken tillverkare så finns samma applikationer tillgängliga. Det betyder att du kan installera till exempel Skype, WhatsApp och Viber för att ringa billigt till nära och kära. Du kan även installera och använda applikationer så som Instagram och Facebook.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]