Surfa utomlands

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Att surfa utomlands

Att surfa med mobilen är en självklarhet för de allra flesta av oss och att kunna göra det när vi vill och var vi vill. Denna vana tar vi också med oss när vi reser och att surfa utomlands är ofta lika lätt som att surfa i Sverige. Men beroende var i världen du befinner dig, så kan priserna skilja sig åt väldigt mycket. Inom EU nu för tiden kan du till exempel använda ditt svenska mobilabonnemang och den surfpott som finns där på samma villkor som i Sverige. Men att surfa utomlands utanför EU är ofta betydligt dyrare och du har ingen möjlighet att använda dig av den surfpott som du har. Detta betyder att du får betala extra när du surfar. Kostnaderna kan väldigt lätt skjuta i höjden och många resenärer har fått räkningar på flera tusenkronor när de har kommit hem från en resa.

Surfa utomlands utanför EU med kontantkort

Om du reser utanför EU i länder där du inte kan surfa gratis med ditt svenska mobilabonnemang så är det att rekommendera att du införskaffar ett kontantkort så snart som möjligt. Ofta har du även möjlighet att få ett kontantkort hemskickat redan innan du reser. På detta sätt är du helt förberedd på din resa. Det är viktigt att du undersöker vad som ingår i det abonnemang som du får till ditt kontantkort och då fört och främst mobil surf. Det är ju på detta sätt som du med all sannolikhet kommer att ha kontakt med släkt och vänner i Sverige. Troligtvis kommer du skicka meddelanden med appar liksom WhatsApp, Viber och Skype. Du kommer med all sannolikhet även ringa med dessa applikationer.

Surfa utomlands inom EU

Var i EU du än befinner dig gäller samma avtal som i Sverige. Det finns ingen roaming-avgift som du måste betala när du surfar inom EU, vilket betyder att du surfar gratis. Så om du har en surfpott på ditt svenska mobilabonnemang kan du också använda denna potten när du reser i de flesta länderna i Europa. I vissa fall finns det begränsningar hur mycket datatrafik du kan använda när du reser, men ofta räcker den mer än väl. Cypern är dock ett land där det kan vara problematiskt att surfa gratis i. Det beror på att norra delen av Cypern tillhör Turkiet som varken är med i EU eller ESS. Var därför extra uppmärksam att du är uppkopplad till en cypriotisk operatör (exempelvis Areeba, Cytarmobile-Vodafone, Primetel) när du besöker landet.

Här kommer en lista på länder inom Europa som du surfar gratis i:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland (inkl. Åland), Frankrike (inkl. Franska Guyana, Franska Västindien, Guadeloupe, Martinique, Reunion, Saint Martin (franska)), Gibraltar, Grekland, Irland, Island, Italien (inkl. San Marino, Vatikanstaten), Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge (inkl. Svalbard), Polen, Portugal (inkl. Azorerna och Madeira), Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inkl. Cueta, Kanarieöarna, Melilla), Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

Surfa utomlands gratis utanför EU

Det finns även svenska mobiloperatörer som erbjuder fri surf i Thailand, Malaysia och Myanmar nästan på samma villkor som inom EU. Detta kan verkligen vara värt att tänka på när du ska beställa resa nästa gång.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]