Surfa gratis i EU

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Hur du kan surfa gratis i EU

Viste du att du kan surfa gratis i EU? Om inte, så vet du det nu. Det finns en EU-lag som gör att mobiloperatörer inte får ta ut roaming avgifter för mobiloperatörer från andra länder. Detta betyder i praktiken att när du är ute och reser i EU så kan du surfa på din mobil precis som på samma villkor som när du är hemma i Sverige och det samma gäller att ringa till Sverige eller göra samtal i det EU-landet som du befinner dig i. Detta är verkligen grymt.

De flesta av oss kommer nog ihåg hur otroligt dyrt det kunde vara att använda sin mobiltelefon när vi reste, även om det bara var till våra nordiska grannländer Norge eller Danmark. Nu när det är gratis att surfa och ringa hur går det till?

Använd mobilen som hemma

Att surfa gratis i EU fungerar precis som det gör hemma i Sverige. Du låter ditt vanliga SIM kort sitta kvar i din mobiltelefon och du använder telefonen precis som du är van att göra i Sverige. Att surfa gratis i EU kan du göra så länge som den surfmängd du har räcker till. Detta beror på hur många GB som ingår i ditt svenska mobilabonnemang. Det finns dock svenska mobiloperatörer som begränsar surfmängden något när du reser inom EU. Tre är en av de

Surfa utanför EU

Thailand, Malaysia och Myanmar är populära resmål för svenskar och många vill gärna ha tillgång till internet på sina mobila enheter även här. Självklart kan du införskaffa ett lokalt kontantkort med surf, men då kan du inte använda ditt svenska telefonnummer och till exempel WhatsApp. Telenor, som är en av de största mobiloperatörerna  i Sverige och verkligen vill att du ska känna dg trygg var du än befinner dig har avskaffar roamingavgift för surf i Thailand, Malaysia och Myanma. Med andra ord, i dessa länder surfar du gratis precis som i Sverige. För att få ta del av detta måste du dock ha abonnemanget Telenor Frihet, men detta är standard så länge du införskaffade ditt Telenor abonnemang efter juni 2016. Om så inte är fallet, så uppgraderar du dig lätt.

 Ringa gratis utomlands

Precis som du kan surfa gratis utomlands, så kan du även ringa gratis utomlands. När du reser i ett EU eller EES land kommer du automatiskt bli uppkopplat till en mobiloperatör. Ibland har du möjlighet att själv välja vilken operatör du vill använda dig av. 3 abonnemang är ofta smidiga, då TRE finns i flera länder i Europa. För att ringa så ringer du precis som om du hade varit i Sverige. Det vill säga att du ringer det lokala numret utan landskod. Dessa telefonsamtal är gratis, så länge det inte är något betalnummer som du ringer till. Det samma gäller med SMS, vilka också är kostnadsfria. Om du vill ringa till Sverige måste du slå Sveriges landskod 46 innan numret som du vill ringa.

Kom ihåg

Även då det går att surfa utomlands, rekommenderar vi dig att kontakta din mobiloperatör innan du reser för att verkligen veta vilka regler och villkor som gäller.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]